Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine

Dana 19.03. 2022. godine s početkom u 10:00 sati kod Spomen križa ispred crkve Sv. Josipa uz molitvu i zahvalu položeni su vijenci u spomen našim poginulim braniteljima.

Predstavnici općine, braniteljskih i drugih udruga položili su vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na poginule koji su za svoj kraj i domovinu dali ono najvrijednije što su imali: svoj život.

Neka Vam je laka Hrvatska zemlja i počivali u miru Božjem!

U 10:30 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine u Kino dvorani u Dugom Ratu.

Na svečanosti su sudjelovali članovi općinskog vijeća, općinski načelnik, predstavnici županije te župan gdin Blaženko Boban, predstavnici susjednih općina i gradova, predstavnici sportskih, kulturnih i socijalnih udruga, predstavnici škole, vrtića, narodne knjižnice, svećenici, predstavnici nagrađenih, predstavnici raznih institucija, predstavnici turizma, komunalnih usluga i svi ostali zainteresirani sugrađani.

Na sjednici je uvodnu riječ, pozdrav i čestitke prenio predsjednik općinskog vijeća Frane Marčić.

Općinski načelnik je prezentirao ostvarene zadatke i planirane projekte od početka mandata s naglaskom na prosperitet i poboljšanje života lokalnog stanovništva, te stvaranja povoljnijih i sadržajnijih uvjeta za građane svoje Općine.

Župan se obratio svima prisutnima uz čestitke i riječi podrške svim stanovnicima Općine čije će projekte nastaviti podržavati Županija Splitsko-dalmatinska.

Središnji i najemotivniji dio svečanosti bila je dodjela javnih priznanja nagrađenima.

Nagradu za životno djelo posmrtno pripala je Hrvoju Pastaru, osobi koja je svojim dugogodišnjim radom dao izuzetan doprinos u području gospodarstva, vatrogastva, zaštite znanosti, prosvjete, sporta, kulture, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života Općine Dugi Rat. Nagradu je preuzeo njegov sin Ozren Pastar.

Gdin Hrvoje Pastar rođen je 05.10.1933. u Dugom Ratu i proveo čitav svoj životni i radni vijek. Preminuo je 26. veljače 2022. godine. Od početak radnog vijeka bio je zaposlenik u tvornici Dalmacija na radnom mjestu tokar te je postao rukovoditelj mehaničarske radionice. Bio je iznimno cijenjen među dvojim kolegama.. 1951. postaje članom DVD Dalmacija Dugi Rat gdje je aktivno za cijeloga života sudjelovao u skupštinama društva i drugim manifestacijama. Kao član vatrogasnog društva sudjelovao je u mnogim akcijama spašavanja ljudskih života i imovine, posebice se ističe spašavanje mještana Zakučca 1952. poslije velike poplave za vrijeme bušenja tunela za hidrocentralu. U vatrogasnom društvu obnašao je dužnost dozapovjednika i člana upravnog odbora, vodio brigu o opremi društva, te je dobitnik najviših vatrogasnih priznanja za svoj rad. Aktivan je bio u sportskom i kulturnom životu, bavljenju sportom te je jedan od osnivača muške klape Dalmacija iz Dugog Rata. U 80-tim godinama prošlog stoljeća obnašao je dužnost predsjednika NK Orkan i predsjednika skupštine Općine Omiš u čijem je sastavu bila mjesna zajednica Dugi Rat. Kao predsjednik skupštine Općine Omiš podržao je inicijativu za osnivanje SIZ za zaštitu od požara Općine Omiš iz kojeg se financirala nabavka vatrogasne opreme, tehnike i vozila za dobrovoljna vatrogasna društva. Prikupljenim novčanim sredstvima nabavljena je potrebna vatrogasna oprema  – zapovjedno vozilo, mini autobus, vatrogasna cisterna i ostala vatrogasna oprema. Od 1986-1990. obnašao je dužnost zastupnika u saboru Socijalističke Republike Hrvatske (SRH) kao predstavnik bivše općine Omiš te je zagovarao u svom radu sufinanciranje komunalnih i ostalih projekata općina sa područja Dalmacije, a posebice projekte bivše općine Omiš.

Nagrada za životno djelo, pripala je Vladimiru Zemunik za izniman rad za opće dobro cijele Općine Dugi Rat i njenih sugrađana uz izuzetan doprinos u području kulture, sporta, znanosti, umjetnosti i svih drugih područja društvenog života Općine Dugi Rat.

Rođen 08.06.1953. Po zanimanju strojarski tehničar i fotograf. Gotovo 30 godina je radio u Tvornici “Dalmacija” u Dugom Ratu na mjestu glavnog konstruktora. Neko je vrijeme vodio Sindikat tvornice zauzimajući se za poboljšanje standarda radnika, organizirajući rekreativna i kulturna događanja. Bio je i glavni suradnik u izdavanju tvorničkih novina kao tekstopisac, fotograf i karikaturist, a kao istinski kulturnjak i promicatelj društvenih vrijednosti cijeli život je radio za društvene potrebe. Dugogodišnji je dopredsjednik i predsjednik KUD-a Dalmacija; dugogodišnji je tajnik, a potom predsjednik Turističkog društva Sumpetar; član je Mjesne zajednice Jesenice u čijem je mandatu dovršena izgradnja rive i mjesnog doma te započeta izgradnja lučice; bio je dugogodišnji član Turističke zajednice Omiša za koju je sudjelovao u izradi turističkog kataloga; predsjednik SIZ-a za kulturu Općine Omiš u čijem je mandatu osnovana glazbena osnovna škola u Omišu. Bilježi samostalne izložbe fotografija i karikatura te je dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada za karikaturu i  fotografije. Surađivao je fotografijama u izradi brojnih knjiga, kalendara, kataloga i prospekata na temu promocije Poljica, Jesenica, Dugog Rata i Omiša. Osobit doprinos dao je u osvit stvaranja Republike Hrvatske, kao glavni konstruktor u pripremi rada u Tvornici “Dalmacija” i izradi prototipova oklopnih transportera, prenamjeni civilnih u vojna vozila, izradi bombi, tzv. televizija, ali i u izradi prvih uniformi, dizajniranju znakovlja itd. Bio je konstruktor prvog hrvatskog oklopnog transportera “TIN-001” predanog MUP-u u srpnju 1991., a koji je poslužio kao prototip stvaranja sličnih vozila diljem domovine, među kojima su još dva Vladina modela “011” i “111-Poskok” napravljena za potrebe IV. brigade HV-a. Tijekom cijelog ratnog razdoblja fotografijama, kamerom i perom svjedoči povijesnim zbivanjima te zajedno stvara vrijedan ratni foto-arhiv. U prosincu 1991. postavio je izložbu ratne karikature koja miu je donijela status člana HDLU i ART garde.

Osobna nagrada za 2021. godinu pripala je Vladimiru Tomašu radi iznimnog talenta na području književnosti, poezije i uredništva i postignutog uspjeha i dobivenih nagrada  kojima je uspješno promovirao svoj kraj i domovinu.

Nagradu je preuzeo njegov otac Romeo Tomaš.

Vladimir Tomaš rođen je 1988. godine u Splitu s prebivalištem u Krilu Jesenice. Nakon završene opće gimnazije u Splitu upisuje studij Hrvatskog jezika i književnosti na Odjelu za kroatistiku u Zadru. Tijekom srednje škole sudjelovao je na trima državnim natjecanjima, 2014. na državnom Lidranu, 2015. na državnom iz povijesti i 2017. na državnom Lidranu. Bavi se pisanjem poezije i drame te uredničkim poslom. Dosad je objavio četiri knjige – pjesničke zbirke (Oprostite mi prešučeno 2019., Ogoljivanje ontogeneze 2020., Hommage krvavom Kristu 2021, Mrtvaci 2021.). Pjesme su mu objavljivane u časopisima i mrežnim stranicama diljem regije te je nekoliko puta sudjelovao na književnim manifestacijama u organizaciji Društva hrvatskih književnika. Organizira književne večeri i književna predstavljanja. Urednik je knjige Nigdje noći (2020).

Dobitnik je nagrade Mali Kvirin za najbolju pjesničku zbirku autora do 35 godina iz Hrvatske (Za zbirku hommage krvavom Kristu) od Matice hrvatske.

Jedan od najmlađih autora u povijesti festivala na Međunarodnom festivalu suvremenog pjesništva Murakon održan u Svetom Martinu na Muri i u Sloveniji.

Bio demonstrator na odjelu Naratologija, te je sudjelovao u projektu student- mentor studentima prve godine Hrvatskog jezika i književnosti. Lektor četiriju studentskih časopisa i član uredništva časopisa za književnost (Ludens).

Nagrada za najboljeg vatrogasca pripala je Duji Balić, rođ. 29.3.2001. g., član DVD “Dalmacija” Dugi Rat od 24.4.2016. g.

2018. je položio za vatrogasca a 2021. g. završio školu za vatrogasnog tehničara i stekao zvanje vatrogasni časnik. Protekle 3 godine je uvijek u samom vrhu po broju odrađenih intervencija. U prošloj 2021. godini ukupno je odradio 32 vatrogasne intervencije, istakao se u organiziranim uvježbavanjima vatrogasne postrojbe DVD-a tijekom godine, kao i što je bio dio sezonskih vatrogasaca u ljetnoj požarnoj sezoni. Izvršavajući sve svoje dužnosti kao vatrogasca i zapovijedi zapovjednika, zaslužuje nagradu za najboljeg vatrogasca Općine Dugi Rat u 2021. g.

Svima nagrađenima veliko hvala na svemu što su dali i daju za našu Općinu!

U stankama sve je svojim notama i glasom oduševila mlada Lucija Žulj. Lucija Žulj, rođena 5. listopada, 2006 g. te živi u Omišu. Završila je Osnovnu školu Josipa Pupačića i Osnovnu glazbenu školu Lovre pl. Matačića. Trenutno pohađa Opću gimnaziju u Srednjoj školi Jure Kaštelan, Omiš i Srednju glazbenu školu Makarska. Svira gitaru od svoje sedme godine. Osvojila je mnogobrojne prve nagrade u Italiji, Češkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te po cijeloj Lijepoj našoj.

Dragoj Luciji se zahvaljujemo na gostovanju i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu. Bravo!

Na kraju svečanosti KUD Dalmacija je svojim plesom zaokružio i upriličio svečanost.     

Mladost sakupljena na jednom mjestu, vesela i razdragana svojim plesom i izvedbom kao i uvijek dosada oduševila je sve prisutne. Za naš KUD Dalmacija kao i uvijek riječi hvale nisu izostale. Nastavite i dalje kao dosada pronositi našu tradiciju i ples diljem svijeta i naše domovine.

Hvala Vam od srca na nastupu i svim ostvarenim uspjesima!

Za kraj, zahvala općinskog načelnika:

Veliko hvala svim mještanima ove Općine, hvala svima koji su sudjelovali i obilježili svečanost ovoga dana, hvala svim našim braniteljima kojih se uvijek sjećamo i nosimo u srcu, hvala svim našim udrugama, nagrađenima, svima koji daju doprinos za boljitak ove Općine, hvala svim majkama, očevima, hvala našoj djeci koji su naša snaga i budućnost.

Hvala svima!

Samo zajedništvom možemo postići bolje sutra za naš DUGI RAT.

Općinski načelnik
Tonči Bauk

GALERIJA FOTOGRAFIJA:

 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine
 • Svečanost povodom dana Općine Dugi Rat i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine

Možda će vas zanimati...

Skip to content
Ova internet stranica osigurava digitalnu dostupnost osobama s invaliditetom. Neprestano poboljšavamo korisničko iskustvo za sve i primjenjujemo relevantne standarde pristupačnosti.