Dugi Rat protiv daljnje prodaje državnog zemljišta investitoru koji ga je zagadio

Dugi Rat, 10. rujna 2021. – Sto pedeset stanovnika Dugog Rata pozvalo je državu da hitno krene u sanaciju bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat.

Poziv su uputili s okruglog stola koji je jučer navečer u središtu mjesta okupio niz relevantnih stručnjaka iz različitih područja – od okolišnog prava preko turizma do arhitekture i urbanizma.

Građanska inicijativa ZA Tvornicu Dugi Rat upozorila je da se, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice nalazi opasan otpad koji sadrži krom 6 i policikličke ugljikovodike. Takva troska nastala je nelegalnim radnjama tvrtke Projekt uvala. Tvrtka je preuzela obvezu sanacije prostora, no stvar se godinama ne miče s mrtve točke. Tvrtka je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj.

Godine 2017. odlukom Vlade Republike Hrvatske naložena je prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu istoj tvrtki. Građani, stručnjaci i lokalna vlast tome se oštro protive.

Stručnjakinje udruge Sunce pravnice Ivana Krstulović Baković i Hajdi Biuk te inženjerka kemije Blanka Rakuljić izvijestile su građane da je od 2019. godine ovlaštenik sanacije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

„Privatno vlasništvo nad lokalitetom ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije! Općina može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju 2021-2027“, istaknula je dr. sc. Ivana Katurić, stručnjakinja za EU fondove i održivi urbani razvoj.

Projekt uvala na području bivše tvornice namjerava sagraditi turistički kompleks, no lokalna ga zajednica ne dočekuje raširenih ruku.

„Takva se investicija ne može planirati samo iz perspektive komunalnog doprinosa. Investicija mora uvažiti aspiracije za kvalitetom života lokalnog stanovništva što se postiže uvođenjem sadržaja koji nisu turizam, tj. onima koji odgovaraju suvremenoj ekonomiji. Samo megalomanska apartmanizacija neće zaposliti mlade od kojih je jedna trećina na području Dugog Rata visokoobrazovana“, kazala je dr. sc. Saša Poljanec Borić, stručnjakinja za lokalni ekonomski razvoj i turizam.

I arhitekt Nikša Bilić u ime predsjedništva Društva arhitekata Splita naglasio je kako je stav struke da planirani projekt turističkog kompleksa ne odgovara suvremenim načelima urbanističkog planiranja.
Načelnik općine Dugi Rat mr. Tonči Bauk, dipl.ing. građanima je obećao da će crnu točku Jadrana nastojati riješiti te ih zamolio za potporu.
Raspravu je moderirao mag. sc. prof. Tadej Glažar sa Sveučilišta u Ljubljani.

Tonči Bauk,
načelnik općine Dugi Rat

GALERIJA FOTOGRAFIJA:

  • Okrugli stol
  • Okrugli stol
  • Okrugli stol

Možda će vas zanimati...

Skip to content
Ova internet stranica osigurava digitalnu dostupnost osobama s invaliditetom. Neprestano poboljšavamo korisničko iskustvo za sve i primjenjujemo relevantne standarde pristupačnosti.